Nieuws
Goed nieuws en slecht nieuws: we worden steeds ouder
05-07-2021 | 17:11
Victor Verstraelen

Hoe staat het met jouw grijze haren? Zie je ze al? Op de knappe kop van vergrijzend Nederland verschijnen er in ieder geval meer en meer. Daarnaast wordt onze leefstijl er niet bepaald gezonder op. De roep om slimme zorgoplossingen en nieuwe woonvormen voor ouderen – jij over X jaar dus – neemt dus toe. Hoe we zo lang mogelijk zélf de regie over onze gezondheid houden? Lees even mee (en vergeet je leesbril niet).

Nederlanders worden steeds ouder: de afgelopen vijftig jaar steeg de gemiddelde levensverwachting voor mannen van 70,8 naar 80,5 jaar en voor vrouwen van 76,5 naar 83,6 jaar. Goed nieuws natuurlijk, maar het brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee in de zorg en op de woningmarkt. Gelukkig zijn we niet vies van een challenge of twee en gaan we voor de best mogelijke zorg, niet alleen nu, maar óók in de toekomst.

Jeroen Kemperman houdt zich namens Zilveren Kruis (onderdeel van Achmea) met diezelfde toekomst bezig en volgens hem begint een gezond zorgstelsel bij een zo gezond mogelijke bevolking. ‘Naast het betalen van zorg willen wij als zorgverzekeraar ook zorg regelen én de gezondheid van mensen versterken door slimme zorgoplossingen voor ze te ontwikkelen. Dat is de enige manier om de zorg voor iedereen betaalbaar te houden.’

Slimme oplossingen, tell me more!

Doen we zo. Eerst even dit: een goede gezondheid hebben we – zoals je wel weet – zelf voor een groot deel in de hand. Van gezonde voeding tot genoeg sporten en bewegen en van voldoende uurtjes slaap pakken tot je prettig voelen op werk, in je relaties en je woonsituatie. Daarbij: 70 procent van de chronische aandoeningen wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Jeroen daarover: ‘Als we willen voorkomen dat mensen zorg nodig hebben, moeten we ze helpen om fysiek en mentaal gezonder te worden.’

Los dat maar eens op!

Doen we met toffe initiatieven en die slimme zorgoplossingen! Bijvoorbeeld: Afvallen met Afspraken.

Doe maar een onsje minder

En dan hebben we het niet over je bezoek aan de slager, maar over je mogelijke zwembandjes. We weten uit medische data dat overgewicht een serieuze trigger is voor diabetes, hartaandoeningen, COPD, knieoperaties en andere ellende. Door mensen op gezonder gewicht te brengen, bespaar je zorgkosten, voelen mensen zich fijner, houd je de betaalbaarheid van zorg laag én zorg je ook nog voor extra gezonde levensjaren.

Het programma Afvallen met Afspraken is in het leven geroepen voor mensen met overgewicht, gemiddeld genomen 29 BMI. Allereerst wordt er een doel geformuleerd: 3 BMI-punten verliezen. Dat is zo’n acht tot negen kilo. Realiseer je het doel? Dan hoef je geen rekening te betalen. Realiseer je je doel niet, dan wordt er gekeken waar dit aan ligt. Ben je niet komen opdagen in de sportschool? Dan is het toch echt je eigen schuld en betaal je zelf de rekening. Heb je je braaf aan het programma gehouden, maar heeft het niet gewerkt? Dan mag de sportschool geen rekening indienen. ‘Je ziet dat de combinatie van commitment, een handtekening, een doel en elke week een weegmoment zorgt dat zeventig procent van de deelnemers gemiddeld die 9 kilo verliest. Dat is huge en ongekend. Ik heb geen programma’s in Nederland gevonden die dat voor elkaar krijgen’, aldus Jeroen.

Maar wat nou als ik nú al twijfel over mijn gezondheid?

Dokter Appke helpt je graag!

Nog zo’n slimme oplossing is Dokter Appke, een gratis app van Achmea-dochter De Friesland, waarmee je snel in contact komt met een huisarts of een verpleegkundige om medische vragen te stellen of symptomen te checken. Daarbij snijdt het mes volgens Jeroen aan twee kanten: ‘De patiënt is gemakkelijker geholpen en de reguliere huisarts wordt ontlast.’

Krijg ik dan dokter Epke Zonderland aan de lijn?

Nee, die jongen heeft ook wel andere dingen te doen. Wel hielp Epke als echte Fries én dokter mee aan de promotie van de app. Mooi toch?

Ok! Heel mooi al die apps en programma’s. Hoe zit het dan met die oudjes?

We maken ze het hof, letterlijk!

Ja, die ouderen vergeten we ook niet. Kan ook niet, want het worden er steeds meer. Daarmee stijgt ook de druk op de zorg en de zorgkosten. Ook daar heeft Jeroen met zijn team over nagedacht. ‘We zijn op zoek gegaan naar woonvormen voor senioren waar de zorg omheen kan worden georganiseerd.’

De uitkomst? Klassieke hofjes: kleine woningen rondom een gemeenschappelijke binnenplaats of -tuin. ‘We hebben een architect een voorbeeld laten maken van een hofje dat eventueel ook horizontaal of verticaal gestapeld kan worden. Het is ons voornemen om de komende twintig jaar flink te investeren in het realiseren van dit soort nieuwe woonvormen, zodat alleenstaande ouderen het grote huis waar ze nu wonen kunnen inruilen voor een kleinere woning met veel gezelligheid, gemeenschapszin en goede zorg in de buurt.’

En wat doen jullie eigenlijk zelf voor jullie werknemers dan?

Practice what you preach

Als Hartloper bij Achmea werk je niet alleen aan een gezonde en veilige toekomst voor 10 miljoen klanten , maar ook aan gezonde initiatieven binnen Achmea, waar je aan kandeelnemen. Zo hebben we wandelchallenges en vergadervrije weken. Ook interessant: activity based werken. Denk aan stilteruimtes voor wie even geconcentreerd te werk wil gaan, maar ook plekken om juist samen te werken. Jeroen: ‘We zijn continu aan het kijken hoe we onze mensen de werkomgeving kunnen bieden die het best past bij hun gemoedstoestand. Wil je hard werken in je eentje of juist samen creatief bezig zijn? Op kantoor of thuis?’ Net wat past bij jouw doel voor de desbetreffende dag, dus!

En Jeroen zelf? ‘Ik doe veel videovergaderingen gewoon wandelend. Dan zit ik tenminste niet de hele dag achter die computer en zie ik nog eens wat!’

Ook werken aan een gezonde, veilige en duurzame toekomst?
Bij Achmea ben je niet zomaar ‘Data-engineer’, ‘Financieel expert’ of ‘IT’er’. Je bent in de eerste plaats een ‘Hartloper’. Iemand die zijn hart volgt, voorop loopt in zijn vakgebied en zijn talent inzet om grote maatschappelijke vraagstukken op te lossen. We gaan voor onbezorgd wonen én werken, slimme mobiliteit, gezondheid dichterbij en inkomen voor nu, straks en later! Vorige generaties konden op ons rekenen. Komende generaties mogen dat ook. Word Hartloper én loop met ons mee! Bekijk dan onze vacatures.

 

Hoe collega's samenwerken aan het verbeteren van onze gezondheid

Anjelica Cicilia


Anjelica Cicilia draagt op haar manier bij aan het verbeteren van onze gezondheid via het project Samen Zelfstandig. Haar hart klopt voor het leefbaarder, mooier en gezonder maken van wijken en buurten in Nederland. Meer weten over dit project, het team en de uitdagingen?
Hé Hartloper!

We hebben een oogje op jou!


Ben jij in de eerste plaats een Hartloper? Iemand die zijn hart volgt, voorop loopt in zijn vakgebied en zijn talent inzet voor een gezonde en veilige toekomst? Wordt dan niet zomaar IT'er, Data-Engineer, Digital Marketeer of Financial. Word Hartloper én werk met 12.000 collega's samen aan die gezonde en veilige toekomst!