Nieuws
Hé millennial! Doorwerken tot aan je pensioen. Hoe ga je dat doen?
05-07-2021 | 16:06
Victor Verstraelen

De wereld draait natuurlijk al een tijdje, maar tegenwoordig zelfs sneller dan ooit. De arbeidsmarkt – sterker nog: de hele samenleving – verandert en blijft in ontwikkeling. En het is aan ons – ja, ook aan jou! – om daarop te reageren. Nadenken geblazen dus. Hoe wij dat doen? We zetten vol in op het duurzaam inrichten van werken, leren en zorgen met initiatieven zoals de standaard 34-urige werkweek, de All You Can Learn-pilot en een werkcode voor meer gelijkwaardigheid tussen vaste medewerkers en flexwerkers. Lees je mee?

Jij, ik, wij. We moeten allemaal langer doorwerken. Tot onze zeventigste verjaardag misschien wel. En daarbij: het klassieke beeld van de man van middelbare leeftijd die vrijgespeeld wordt om wekelijks veertig uur of méér te werken, is achterhaald. Het kostwinnersmodel bestaat niet meer. Huishoudens bestaan tegenwoordig uit anderhalf- of tweeverdieners, maar de zorgtaken nemen hiermee niet af. Oh! Ook achterhaald: een levenslang dienstverband bij een en dezelfde werkgever.

Lekker dan, die berg uitdagingen. Speel daar maar eens op in.

 

Dat doen we! Want gelukkig hebben we Robert Boulogne! Als adviseur Toekomst van Werk bij Achmea, probeert hij relevante ontwikkelingen in de samenleving en op de arbeidsmarkt zo vroeg mogelijk te signaleren. “Op basis van deze kennis doe ik voorstellen om ons werkgeverschap zo aansprekend en relevant mogelijk te maken, zowel voor huidige als toekomstige medewerkers.”

Oké, check. Maar… hoe dan?!

 

Een gezonde en veilige toekomst. Voor iedereen!
Dat klinkt prachtig, toch? Het is niet voor niets onze missie. Robert daarover: “Wij willen bijdragen aan een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving. Daarom geloven we ook zo in duurzame arbeidsrelaties: door onze medewerkers op een betrokken en gemotiveerde manier aan de organisatie te verbinden, vergroten we zowel onze productiviteit als onze innovatiekracht.”

Maar toch: levenslange dienstverbanden zijn tegenwoordig zeldzaam. Waar mensen vroeger na één of twee keer proberen hun plekje wel hadden gevonden – klaar voor een carrière van pakweg veertig jaar – wordt er nu veel sneller en makkelijker van baan gewisseld dan vroeger. Belangrijk dus om in te spelen op duurzame inzetbaarheid van medewerkers met een combi van werken, leren en zorgen. Insert: All you can Learn.

All you can Learn? Sounds interesting!

 

Dat is het ook! We vinden het belangrijk dat onze medewerkers relevant blijven op de arbeidsmarkt. En niet alleen gedurende het dienstverband bij ons. Het is een trend op de arbeidsmarkt: mensen willen een leven lang leren en zich blijven ontwikkelen. Daar spelen we op in . Robert: “Leren en ontwikkelen is een primair bedrijfsproces geworden. Dat wil zeggen dat je bij Achmea toegang hebt tot een onbeperkt opleidingsbudget. Het is nu nog een pilot, maar de eerste bevindingen zijn heel positief. Op dit moment zijn er een paar honderd deelnemers. We kijken nu in overleg met de vakorganisaties of we de  pilot kunnen uitbreiden.”

Een standaard 34-urige werkweek. Met behoud van salaris.
We zeiden het al. Het kostwinnersmodel is ingehaald door het anderhalf- en tweeverdienersmodel, terwijl de huishoudelijke en zorgtaken niet afnemen. Daarmee heb je dus effectief minder tijd voor jouw privézaken. En omdat je langer doorwerkt, smeer je jouw kostbare energie uit over een langere periode.

Werken, zorgen, huishouden… ik voel de combinatiestress opborrelen. En dan heb ik het nog niet eens over die extra jaren doorwerken!

 

Geen zorgen, ook wij willen stress voorkomen, zien je graag vol energie én met een glimlach waar de tandarts jaloers op is. Hoe we dat doen?  Met een standaard 34-urige werkweek, inclusief behoud van je salaris! Robert: “Een kortere werkweek kan de combinatiestress deels afvangen. Bij het organiseren van arbeid proberen wij naar de hele mens te kijken: je bent niet alleen medewerker, maar net zo goed ouder, partner, student, vrijwilliger of mantelzorger.”

Dit alles geldt ook voor jou, flexwerker!
Zoals je ziet, staat de medewerker staat bij ons centraal. Om welke contractvorm het ook gaat zelfs! Eind 2019 ondertekende Achmea – samen met met andere financiële bedrijven en de vakbonden FNV, CNV en De Unie – de werkcode. Deze code is richtinggevend bij het maken van cao-afspraken en de inhuur van flexibel personeel en zo streven we naar meer gelijkwaardigheid in de verschillende contractvormen!

Achmea explained: Nooit meer 40 uur werken.
Meer weten over de 34-urige werkweek? Joshua ligt het graag nog even toe in onderstaande video:

Tot slot: wat voeg jij eigenlijk toe?
In de samenleving verschuift de focus langzaam van welvaart naar welzijn, van winst maken naar waarde toevoegen. Veel werknemers van nu zoeken dus zin- en betekenisgeving in hun werk. Robert: “Werknemers vinden het heel belangrijk dat ze bij een organisatie komen werken die van waarde is voor de samenleving en waar niet alleen een salaris wordt verdiend. Ik denk dat wij als coöperatieve verzekeraar de verantwoordelijkheid hebben om op een  positieve manier van betekenis te zijn voor de samenleving door bij te dragen aan meer werk- en inkomenszekerheid.”

Ook werken aan een gezonde, veilige en duurzame toekomst?
Bij Achmea ben je niet zomaar ‘Data-engineer’, ‘Financieel expert’ of ‘IT’er’. Je bent in de eerste plaats een ‘Hartloper’. Iemand die zijn hart volgt, voorop loopt in zijn vakgebied en zijn talent inzet om grote maatschappelijke vraagstukken op te lossen. We gaan voor onbezorgd wonen én werken, slimme mobiliteit, gezondheid dichterbij en inkomen voor nu, straks en later! Vorige generaties konden op ons rekenen. Komende generaties mogen dat ook. Word Hartloper én loop met ons mee! Bekijk dan onze vacatures.

Hoe collega's omgaan met de 34-urige werkweek

Siham Achahboun & Sandra Singodjojo


Siham én Sandra zetten de tijd die zij overhouden door de 34-urige werkweek beiden heel anders in! Weten hoe zij dit doen? Lees de blog!
HOE COLLEGA'S OMGAAN MET ALL YOU CAN LEARN

MELEK YILMAZ

Op 1 januari startte Achmea Academy de pilot ‘All you can learn’. Een soort All you can eat maar dan nét een beetje anders. Collega Melek is een van de deelnemers in de pilot en in deze blog vertelt zij haar verhaal! Lees je mee?

Hé Hartloper!

We hebben een oogje op jou!


Ben jij in de eerste plaats een Hartloper? Iemand die zijn hart volgt, voorop loopt in zijn vakgebied en zijn talent inzet voor een gezonde en veilige toekomst? Wordt dan niet zomaar IT'er, Data-Engineer, Digital Marketeer of Financial. Word Hartloper én werk met 12.000 collega's samen aan die gezonde en veilige toekomst!