Paarse vrijdag

Emiel Heuver

“Wil jij jouw verhaal niet vertellen Emiel?” daar moest ik toch wel even over nadenken. Als stagiair Arbeidsmarkt Marketing werk ik mee aan het werkgeversmerk van Achmea.Bij Arbeidsmarkt Marketing hebben we het ook over diversiteit en inclusie. Voor mij is dat: verschillen zien én verschillen respecteren.We mogen best wat meer aandacht aan die verschillengeven, en dan moet ik ook naar mijzelf kijken. Maar toch ook spannend, schrijven over mijn geaardheid. ‘Dat maakt toch allemaal niks uit’ hoor ik mijzelf, en anderen denken. En dat klopt ook, maar toch vind ik het spannend. In dit stuk ga ik proberen je dat gevoel uit te leggen. Én je te vertellen wat ik vind van mijn tijd bij Achmea. Én ook over paarse vrijdag natuurlijk. 


Achmea, en ik

Ik ben dus Emiel. Ik ben 23 jaar, woon in Amsterdam, zwem graag en loop sinds september stage bij Achmea. Het is de laatste van drie stages die ik loop voordat ik mijn opleiding communicatie afrond. En deze stage is natuurlijk niet hetzelfde als mijn vorige stages. Het team waarin ik werk is gevuld met slimme koppen die mij vanaf het eerste moment serieus nemen. Mijn collega’s, en de manier waarop we werken, voelen als wind mee tijdens het fietsen. Strategisch (mee)denken en het goed onderbouwen van wat je doet is wat er van je wordt verwacht. Achmea is, ondanks dat het vaak niet wordt genoemd in combinatie met een gemiddelde leeftijd van 40+, een hip bedrijf. Iedereen is goed op de hoogte van relevante trends, en met iets als een 34-urige werkweek vind ik echt dat dit bedrijf vooroploopt.

En heb je een partner?

Tijdens mijn eerste week had ik veel kennismakingsgesprekken, dat herkennen jullie vast wel. Dan stel ik mijzelf voor en stellen mijn nieuwe collega en ik elkaar wat vragen. Ik krijg ook wel eens de vraag of ik een partner heb en dan vertel ik over mijn dateleven. Op zo’n moment betrap ik mezelf er soms op dat ik extra aandacht besteed aan hoe mijn gesprekspartner reageert als ik vertel dat ik op mannen en vrouwen val, maar ik aarzel nooit om het te zeggen. Ik was trouwens 18 jaar toen ik mijn ouders en vrienden vertelde dat ik ook op jongens verliefd werd. En dat maakte ze eigenlijk niets uit. Net zoals dat voor mijn collega’s niets uitmaakt.  

Maar toch maakt het voor mij wel uit. Homo is het meest gebruikte scheldwoord op basis- en middelbare scholen. En als ik op straat hand in hand loop met een andere man dan krijg ik het ook wel eens te horen, en dat kwetst me. Maar gelukkig vindt het merendeel van ons: het maakt niets uit, en ik ben solidair met lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Alleen hoor je dat die boodschap minder actief wordt uitgedragen. Wat natuurlijk logisch is, het zou namelijk niet nodig moeten zijn. Paarse vrijdag (11 december) is een dag waarop je paarse kleren kunt dragen en daarmee zegt: wat je ook hoort op school, in het voetbalstadion, op straat, ik ben wél oké met wie jij bent. Als tegenreactie op die negatieve geluiden. En dat is fijn om te horen.   

Reageren op mijn verhaal vind ik alleen maar leuk dus doe dat gerust, of als je iets aan me wil vragen natuurlijk ([email protected]).  

Fijne week, 

Emiel 

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!