Nieuws
Tips voor jouw sollicitatie tijdens COVID-19
10-04-2020 | 17:10
Achmea

Tja, in deze tijden solliciteren. Alsof het al niet spannend genoeg is, gaat het nu tijdens de Corona-crisis nog weer net even anders dan normaal. Je kunt niet langskomen op kantoor, maar je sollicitatiegesprek gaat via Skype. Je weet misschien wel hoe je je moet voorbereiden op een normaal sollicitatiegesprek, een videocall is toch weer net even anders. Daarom een aantal tips voor jou, hoe je toch op je best voor de dag kan komen! 

Allereerst misschien een aantal inkoppertjes, toch even goed om rekening mee te houden:

1.Zorg voor een rustige plek waar je niet gestoord kan worden (door je kinderen, partner, huisdieren, etc.) en waar je geen afleiding hebt;
2.Check van tevoren of je geluid het goed doet. En zorg ervoor dat je niet door andere geluiden gestoord kan worden. Denk aan pop-ups van je mail en andere meldingen op je computer en zet je telefoon op stil;
3.Zorg voor een goede internet- of WiFiverbinding;
4.Werkt de link naar de Teams/Skype/Zoom/ call? Probeer de link van tevoren al even een keer uit;
5.Zorg ervoor dat er genoeg licht op je gezicht schijnt zodat je goed te zien bent! Ga bij een raam zitten, of zorg voor een goede (bureau)lamp;
6.Check even je achtergrond. Staat er rommel of persoonlijke spullen die je liever (nog) niet laat zien aan je toekomstige werkgever?;
7.Zorg dat je helemaal goed in beeld komt. Dus niet alleen je hoofd, maar ook een stuk van je bovenlijf. En zorg ook dat je hoofd helemaal in beeld komt, en niet je voorhoofd van het beeld afvalt.

Alles gecheckt en goed voorbereid? Dan ben je er helemaal klaar voor. Hoe zorg je er vervolgens voor dat je goed overkomt en dat je zelf ook een goed beeld krijgt van de functie?

1.Probeer te ontspannen! Bereid jezelf goed voor, lees je goed in inde functie en het bedrijf. Schrijf alle vragen die in je opkomen van tevoren op, zodat je deze tijdens het gesprek kan stellen.
2.Je kunt tijdens het gesprek je aantekeningen gebruiken als geheugensteuntje. Maar let erop dat je ze niet gaat voorlezen. Zorg dat het een natuurlijk verhaal blijft. En heb je belangrijke dingen die je echt niet wil vergeten tijdens het gesprek: schrijf ze op een post-it en plak ze op je scherm. Niemand die het opvalt als je daar naar kijkt 😉
3.Maak tijdens het gesprek ook aantekeningen, maar doe dit niet op je computer maar met pen en papier. Het geluid van je toetsenbord kan storend zijn voor de andere kant.
4.Hou oogcontact met je interviewer! Kijk in de lens, dan lijkt het alsof je de interviewer recht aankijkt en voelt het meer als een persoonlijk gesprek.
5.Is de verbinding even slecht? Geen paniek! Dat kan altijd gebeuren. Geef aan dat je de ander niet helemaal goed hebt verstaan of herhaal de vraag voor de zekerheid. Zorg ook dat je een telefoonnummer hebt wat je kan bellen, als het toch misgaat met de techniek.
6.Praat niet te snel, als de verbinding niet top is kan het zijn dat een deel van je zin wegvalt. En dat is natuurlijk zonde van je sterke verhaal!
7.Zorg tijdens het gesprek dat er ook genoeg ruimte is om je eigen vragen te stellen. Als je net een antwoord hebt gegeven, gebruik dan dat moment om een vraag te stellen.

Zo, hopelijk ga je na deze tips met wat meer vertrouwen je skype sollicitatiegesprek in! Als laatste tip: geniet ook vooral van het gesprek. Je bent door de CV-selectie heen, dus ze zien wat in je! Vergeet dus ook niet te lachen 🙂 En zorg dat je aan het einde van het gesprek goed weet hoe de procedure nu verder gaat in deze aparte tijd.